Fenerbahçe’nin Galatasaray Derbisi Sonrası Şikayetine Takipsizlik Kararı
Fenerbahçe’nin Şikayeti Üzerine Takipsizlik Kararı
Trendyol Süper Lig’de geçtiğimiz sezon oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin ardından yaşanan olaylara dair Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yaptığı şikayet üzerine, Galatasaraylı futbolcu Muhammed Kerem Aktürkoğlu’nun da aralarında bulunduğu üç kişi hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan takipsizlik kararında, Fenerbahçe Spor Kulübü, Fenerbahçe Futbol Anonim Şirketi ve kulübün doktoru Ertuğrul Karanlık’ın, avukatları aracılığıyla Rams Park stadyum müdürü Ali Çelikkıran, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eray Yazgan ve Galatasaraylı futbolcu Aktürkoğlu hakkında “spor alanlarında taşkınlık yapılması”, “kasten yaralama”, “yağma”, “cebir, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamalarıyla şikayette bulundukları belirtildi.
Olayların Detayları
Takipsizlik kararında, müştekilerin şikayet dilekçelerinde, derbinin ardından Fenerbahçe futbol takımının galibiyet sevinci yaşamadan ve fotoğraf çekimi gerçekleşmeden soyunma odasına götürüldüğü, Fenerbahçe yöneticileri, futbolcuları ve teknik heyetin sahaya çıkıp fotoğraf çekilmek istediklerinde Galatasaray görevlileri tarafından engellendikleri, bu süreçte fiziki ve sözlü müdahaleye maruz kaldıkları iddialarına yer verildi.
Şüphelilere Yönelik İfadeler
Fenerbahçeli bir grup oyuncunun orta sahada fotoğraf çektirirken Ali Çelikkıran’ın yanlarına gelerek küfür, tehdit ve hakaretlerde bulunduğu, ayrıca Karanlık’ın Çelikkıran tarafından darbedildiği iddialarına da yer verildi. Soruşturma kapsamında Çelikkıran’ın ifadesinin alındığı ifade edildi.
Somut Delil Eksikliği
Kararda, Aktürkoğlu ve Yazgan’ın, Karanlık’a karşı “hakaret” ve “kasten yaralama” suçlarına dair somut bir delil ya da iddia olmadığı vurgulandı. Şikayet dilekçesinde, Aktürkoğlu ve Yazgan’ın hangi eylemleriyle hangi suçları işlediklerine dair bir tespitin bulunmadığı, yalnızca şüpheli olarak isimlerinin geçmesi dikkat çekti. Ayrıca, olay anına dair kamera kayıtlarının bulunmadığı belirtildi.
Kamera Kayıtları ve Olayın Seyri
Çelikkıran’ın Fenerbahçe futbolcularına ve yöneticilerine saldırarak Fenerbahçe bayrağını gasbettiği iddiaları da incelendi. Ancak, kamera kayıtlarında bu tür bir duruma rastlanmadığı ifade edildi. Çelikkıran’ın, fotoğraf çekimi sırasında bayrağa uzanarak çekimi engellemeye çalıştığı, bu durumun “yağma” suçu kapsamına girmediği kaydedildi.
İddianameler ve Alınan Kararlar
Olayların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, futbolcular Jaden Quinn Oosterwolde ve Mert Hakan Yandaş, kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık, eski yöneticisi Hulusi Belgü ve teknik direktör İsmail Kartal’ın oğlu Emre Kartal hakkında “kasten yaralama” ve “spor alanlarında taşkınlık yapılması” suçlarından 2 yıl 3 aydan 6 yıl 9 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.
İddianamede, maç sonrası saha içindeki olaylar sırasında şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek, tek müşteki Çelikkıran’ı tekme ve yumruk atarak darbettikleri ifadeleri yer aldı.
Ali Koç ve Diğer Yönetim Kurulu Üyeleri Üzerine Takipsizlik
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, Bright Osayi Samuel, İrfan Can Eğribayat ve bazı yönetim kurulu üyeleri hakkında da takipsizlik kararı verildiği bildirildi. Bu iddianame daha sonra İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesine iletildi.